Parkeringsmuligheder - dette skal du huske
Parkering generelt
Når man planlægger parkeringspladser, bør den første plads man indretter være en plads til en bil med handicapparkeringstilladelse. Handicapparkeringspladser skal placeres, så det bliver muligt at parkere tættest muligt på indgangen (maks. 100 m væk) og med afsætningsmulighed indenfor 30 m. Handicapparkeringspladsen bør opstribes og afmærkes med handicapsymbol (V23) på underlaget samt skiltes ved opretstående skilt med handicapsymbol (E33/E23). En handicapparkeringsplads til personbiler skal have et brugsareal på min. 3,5 m x 5 m og en plads til kassebiler / minibusser bør have et brugsareal på min. 4,5 m x 5 m (med ca. 3 m ekstra friplads til bagudgående lift).
Brugsarealet
Pladser reserveret til biler, hvor føreren har en handicapparkeringstilladelse, skal være opstribet på underlaget eller på anden måde være markeret, så pladsens brugsareal tydeligt fremgår. En handicapparkeringsplads til personbiler skal have et brugsareal på 3,5 m bred og min 5 m lang. En handicapparkeringsplads til kassevogne er 4,5 m bred og min. 5 m lang med ekstra friplads bagud til evt. lift. Markering af pladsens areal er væsentlig for at signalere til andre biler, at der ikke må parkeres for tæt på bilen med handicapparkeringstilladelse. Bredden skal sikre, at bilisten i handicapbilen kan komme ind og ud af sin bil og betjene eventuelle lifte i siden eller bagud eller håndtere evt. udstyr og hjælpemidler.
Belægningen
Belægningen på handicapparkeringspladsen skal være jævn, fast og intakt. Jævne belægninger har stor betydning i forbindelse med ind- og udstigning, håndtering af udstyr og personer. Mange biler med lift oplever problemer med at få flapperne på lifte ned, når ikke ladet kan køre ned på en plan og fast belægning. Dermed kan bilisten ikke komme ud af sin bil. Bedst er asfalt, cement, beton eller fliser, der er jævnt anlagt. Krav om jævn og fast belægning er omtalt i bygningsreglementet (BR18 §401).
Hældningen
Parkeringspladser, der er beregnet til biler med handicapparkeringstilladelse, bør være uden hældninger på parkeringsarealet og på arealet rundt om en parkeret bil, som benyttes til ind- og udstigning, håndtering af personer, hjælpemidler og ejendele. Dog ses der bort fra en hældning til afvanding på 25 promille (1:40) jf. anbefalinger i Vejdirektoratets håndbog "Færdselsarealer for Alle - Universel design og tilgængelighed” (2023).
Kantsten
Hvis der er kantsten i adgangsvejen mellem parkeringsarealet og indgangen til en bygning eller et område, bør kantstenen udlignes ved nedsænkning og/eller en rampe, så det bliver muligt for personer med rollator eller i kørestol at komme fra parkeringsarealet til den øvrige adgangsvej. Det anbefales, at hældningen på nedsænkningen eller rampen ikke overstiger 10% (1:10).
Krav
Krav til størrelsen på en handicapparkeringsplads finder man i bygningsreglementet (BR18 §401 stk. 2 pkt. 1 og 2), i SBI anvisning 272 til §401, i Vejdirektoratets ”Færdselsarealer for alle – Universel design og tilgængelighed” (2023) og i anbefalingerne i DS105 Udearealer for alle.

Ring eller skriv til os, hvis du har en virksomhed eller en bygning, som skal God Adgang mærkes.
info@godadgang.dk - tel. 51 34 35 96